Foto: Pixabay.com

Pjongjang: Nema više potrebe da Japan postoji

Severna Koreja zapretila je da će nuklearnom bombom potopiti Japan, a SAD pretvoriti u “pepeo i tamu” zbog usvajanja novih sankcija UN ove sedmice.

“Nema više potrebe da Japan postoji blizu nas”, navodi se u saopštenju Korejskog komiteta za azijsko-pacifički mir, zaduženog za odnose Pjongjanga sa spoljnim svetom. U saopštenju se dodaje da “četiri ostrva (japanskog) arhipelaga treba da budu potopljena nuklearnom bombom Džučea”, što je zvanična državna ideologija Severne Koreje. Komitet je naveo i da SAD treba pretvoriti u “pepeo i tamu” i “prebiti na smrt kao pobesnelog psa” zbog “grozne rezolucije o sankcijama”. “Pokažimo svoj inat mobilizacijom svih sredstava za osvetu koja smo do sada pripremili”, navodi se u saopštenju. Komitet je pozvao i na raspuštanje Saveta bezbednosti UN, nazivajući ga “oružjem zla” u rukama Vašingtona. Podsetimo, Savet bezbednosti u ponedeljak je jednoglasno usvojio nove sankcije Severnoj Koreji posle njene šeste nuklearne probe izvedene 3. septembra. Portparol japanske vlade Jošihide Suga rekao je da su nove pretnje Pjongjanga “nečuvene i ekstremno provokativne” i da “znatno povećavaju tenzije u regionu”.

A ministar odbrane SAD Džejms Matis posetio je bazu s nuklearnim oružjem u Severnoj Dakoti, posredno šaljući poruku da se SAD ne plaše pretnji Severne Koreje, navodi AP. U jedinom javnom komentaru, Matis je rekao da je njegova poseta deo nastojanja da se uveri da SAD održavaju oružje koje svakog potencijalnog protivnika s nuklearnim oružjem uverava da bi napad bio samoubilački.