Sednica odbora / Foto: FoNet/MUP

“LGBT populacija među najdiskriminisanijim grupama u Srbiji”

“LGBT populacija, zajedno sa osobama koje žive sa HIV i sa par drugih grupa, spada među najdiskriminisanije grupe u Srbiji”, kazao je juče Nenad Petković,  koordinator UNDP projekta “Biti LGBTI u Istočnoj Evropi”, u okviru koga je urađen izveštaj “Biti LGBTI u Srbiji”.

Petković je rekao da je pravni okvir za zabranu diskriminacije veoma širok i zadovoljavajući, ali postoji problem sa nedoslednom primenom, ističući da su LGBT osobe često žrtve zločina iz mržnje, a ti zločini nisu propisno istraženi. On je naglasio da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života, kao što su rad, zapošljavanje, pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama, a često su suočene sa nasiljem i odbacivanjem i u obrazovnom sistemu. Kako prenosi “Fonet”, direktor za Evropu “Civil Rights Defenders” Goran Miletić ukazao je na to da 26 odsto građana Srbije koji pripadaju LGBT zajednici kažu da su bili žrtve fizičkog nasilja, ali i napomenuo da je broj žrtava ove vrste nasilja mnogo veći. Prema njegovim rečima, 72 odsto LGBT osoba bilo je žrtva verbalnog nasilja. On je naglasio da je potrebno da se usvoji Deklaracija protiv homofobije, zakon koji bi na sveobuhvatan način rešio problem vršnjačkog nasilja, kao i zakoni koji regulišu pravni položaj transosoba i o registrovanim partnerstvima.

Zajednička sednica skupštinskih Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za evropske integracije, na kojoj je predstavljen izveštaj obeležila je oštra polemika poslanika o pravima LGBT osoba. Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je tema o kojoj se priča na sednici nametnuta i naveo da ima važnijih tema od ove koje nikada nisu bile na dnevnom redu sednice parlamenta. On je kazao da su na sednici čuli “hor gej lobista koji žele da uđu u sve pore našeg društva i države”. Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak kazao je da homoseksualizam nije ideologija, ali homofobija može da bude deo ideologije, dok je državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković istakla da veruje da su pripadnici LGBT populacije zadovoljni radom policije i naporima koji su uloženi u podizanje svesti, ali i doslednoj primeni zakona.