Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Putin neočekivano izgubio izbore u svojoj izbornoj jedinici

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima koji su u nedelju održani u Rusiji.

Oni su pobedili u više izbornih jedinica usred Moskve – uključujući i Gagarinski, onu u kojoj je glasao predsednik Rusije Vladimir Putin. Opoziciona koalicija Ujedinjene demokrate u toj četvrti osvojila je svih 12 mesta. Putunova Ujedinjena Rusija, koja je na vlasti već 17 godina, osvojila je većinu mesta na ovim izborima, ali, kako se ističe, uspeh opozicije u centru ruske metropole nipošto nije za potcenjivanje. Ujedinjene demokrate, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojile su 11 od 12 mesta u četvrti Tverckaja, koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja, dok su u Kamovniki osvojile svih 15 mesta, ali i većinu u ukupno 14 moskovskih četvrti. Novinar “Novaja Gazete” i nosilac liste za Kamovniki Ilija Azar kazao je da se uopšte nije nadao pobedi i da se kandidovao samo kako bi poslao poruku o učestvovanju u političkom životu, koji gotovo u potpunosti kontroliše Putinova stranka. Kada je saznao da ga je izabralo gotovo 50 odsto glasača, ostao je u “šoku i neverici”. “Ujedinjenu Rusiju niste nigde mogli da vidite tokom kampanje, dok smo mi išli od vrata do vrata kako bismo razgovarali s našim biračima. Možda je UR bila previše lenja, naviknuta na pobede na svim izborima”, zaključio je Azar.

Iako su izborne pobede u centralnoj Moskvi oduševile opozicionare, Jedinstvena Rusija uspela je da obezbedi podršku od 75 odsto u okruzima širom grada. Inače, izlaznost na izborima bila je niska, samo 15 odsto, a u ostalim gradovima Jedinstvena Rusija osvojila je sva mesta za regionalne guvernere. Nezavisna organizacija za nadgledanje izbora “Golos” je, kako se navodi, prijavila blizu 600 nepravilnosti tokom izbora.