Foto: FoNet

Srpska lista u Haradinajevoj vladi

U subotu 9. septembra skupština Kosova je sa 61 glasom “za” izabrala vladu Kosova, uz podršku Srpske liste, koja je zauzvrat dobila mesto zamenika predsednika vlade i tri ministarstva –  za povratak i zajednice, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za lokalnu samoupravu, kao i šest pomoćnika ministara.

Za predsednika vlade Kosova skupština je izabrala Ramuša Haradinaja, između ostalog i glasovima poslanika Srpske liste, bez obzira na to što je cela prva polovina 2017. godine protekla u razmeni teških reči i optužbi između Haradinaja i zvaničnika Srbije – Aleksandra Vučića, Marka Đurića, Aleksandra Vulina, i drugih.

Srpska lista je odluku o ulasku u Haradinajevu vladu donela nakon sastanka sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. “Ključ svih naših zahteva je formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), na način kako je naše rukovodstvo dogovorilo u Briselu”, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, dok je Đurić rekao da Haradinaj “ostaje optuženi ratni zločinac i stav države Srbije prema njemu neće se menjati”.

Aleksandar Vučić se nije sastao sa Srpskom listom, govoreći da je “na njima samima da odluče s kim će na Kosovu ići u koaliciju i da li će ići”.

Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine Haradinaja tereti da je odgovoran kao naredbodavac, ali i kao neposredni počinilac, za 63 ubistva. Zvaničnici Srbije su često tokom 2017. podsećali na mnogobrojna ubistva i silovanja koja su, navodno, izvršili Haradinaj lično i OVK.

Demokratska stranka (DS) ocenila je da je podrška Srpske liste formiranju kosovske vlade Ramuša Haradinaja dokaz licemerja predsednika države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Pokret slobodnih građana saopštio je da “smatra da je vlast u Srbiji donela još jednu nerazumnu i teško objašnjivu odluku da Srpska lista, koja je u suštini kosovski SNS, uđe u Vladu sa ratnom koalicijom čiji će premijer biti Ramuš Haradinaj. Posle nekoliko vanrednih konferencija za novinare tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i direktora kancelarije za KiM Marka Đurića na kojima je Ramuš Haradinaj nazivan ubicom, koljačem, silovateljem koji je ubijao decu, danas kosovski SNS uobličen u Srpsku listu ulazi s tim istim Haradinajem u vlast.”