Obaloutvrda na Savskom šetalištu / Foto: FoNet/Inicijativa

Podzemne vode (ne)će zaustaviti “Beograd na vodi”

Podzemne vode neće zaustaviti projekat “Beograd na vodi”, tvrde u “Energoprojektu”, koji je glavni izvođač radova na stambenim objektima na obali Save.

“Ovaj projekt nije ugrožen od podzemnih voda. Njihova dubina trenutno je ispod temeljne ploče. Ceo projekat je praktično uvijen u hidroizolaciju od kapilarnog penjanja, tako da ni u jednom momentu ta voda ne može doći ovde. Tako je isprojektovano”, izjavila je za N1 Dragana Grujić, direktorka projekta iz “Energoprojekta” . Ona tvrdi da nema opasnosti da će se voda pojaviti u kasnijim fazama, jer je tlo stabilno. Takođe, ističe da nema razloga za brigu, jer “investitor je ozbiljan, nadzor je ozbiljan”, napominjući da je ovo projekat “koji vode ljudi koji su stručni da kažu i da projektuju onako kako treba”. S druge strane, arhitekta Dragoljub Bakić, član Akademije arhitekture Srbije, postavlja pitanje da li je zaista poznato kako je sve isprojektovano. “To nisu lego kocke pa da se kaže – očistio sam đubre, ‘ajde gradite. Oni su sami rekli da je 20 metara žitko blato. Znate šta znati fundirati u tome? To je strašno za građevinare. Sve to može, naravno – ali će da se odrazi na cenu. A šta pravite? Pravite stambene objekte! To je potpuna besmislica”, navodi Bakić, ne skrivajući da sumnja u ceo projekat. On ističe da je problem što se ne konsultuje struka. “Oni sve rade obrnuto, na tom projektu je sve naopačke. Ovo je sve bruka i sramota šta se radi. Struka se ne konsultuje, zanemaruje se, mi smo svi izlapeli starci što pričamo i završiće se kako će se završiti”, dodaje Bakić.

Inače, planirano je da prva faza radova, u koju spadaju i dva stambena kompleksa, koja se trenutno grade, bude završena do kraja 2019. godine.