Marko Ðurić i Goran Rakić, lider SL / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Srpska lista podržava formiranje organa Skupštine Kosova

Srpska lista će podržati formiranje organa Skupštine Kosova, izjavio je uoči nastavka konstitutivne sednice poslanik ove liste Igor Simić.

“Kada su u pitanju dalji politički koraci i eventualno formiranje nove vlade, o tome ćemo odluku doneti nakon što budemo obavili konsultacije sa predsednikom Vučićem i direktorom kancelarije za Kosovo Markom Đurićem”, kazao je Simić. Mediji na Kosovu prenose da će Srpska lista, nakon razgovora sa pobedničkom koalicijom koja će pokušati da formira vladu na čelu sa Ramušom Haradinajem, pored ministra za administraciju lokalne samouprave i ministra za povratak, u novoj izvršnoj vlasti imati i ministra poljoprivrede.

A predsednik Kosova Hašim Tači predložio je juče, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja za mandatara za sastav Vlade Kosova. Za izbor premijera potrebna je prosta većina od 61 poslanika od 120 koliko ima Skupština Kosova. Predsednik parlamenta Kadri Veselji najavio je da će sednica skupštine, koja se po pravilu zakazuje na zahtev mandatara za sastav vlade, biti održana sutra.  Podsetimo, kada je u maju komentarisao poruku koju mu je uputio Ramuš Haradinaj “da se ne igra sa Albancima”, Vučić je istakao da je Albancima pružao ruku, ali da neće to da čini i sa “zločincima i silovateljima”.