Protest radnika "Goše" / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Radnici “Goše” danas na ulicama

Radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke i dalje su u štrajku i neće dozvoliti isporuku vagona sve dok ne dobiju deo neisplaćenih zarada, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

“Rukovodstvo fabrike od nas traži da počnemo da radimo i da dva putnička vagona isporučimo ‘Železnicama Srbije’, da bismo za 15 dana dobili uplatu od po 30.000 dinara. Taj uslov je za nas neprihvatljiv, mi tražimo da dobijemo ono što smo ranije zaradili, a ne da radimo kako bi nam poslodavac još više dugovao”, rekao je Vujičić agenciji “Beta”. On kaže da je u fabrici 11 teretnih vagona koji su bili urađeni za potrebe ranijeg vlasnika, slovačke kompanije ŽOS, koji bi mogli da budu isporučeni železari u Smederevu. Vujičić je za “Insajder” rekao da će radnici danas organizovati proteste na ulicama Smederevske Palanke i ispred zgrade lokalne samouprave, dodajući da će možda blokirati i prugu.

Podsetimo, zaposleni u “Goši” u štrajku su zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra. Krajem avgusta Vlada Srbije ponudila je, prema rečima štrajkača, da Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) “Goši” odobri kredit od 10 miliona dinara za isplatu plata u prvoj tranši, a nakon mesec dana odobrila bi još toliko. Međutim, kako u petak nisu dobilu prvu ratu od 30.000 dinara, radnici su odlučili da nastave štrajk.