Bentli / Foto: Pixabay.com

Određen pritvor vozaču i putnicima iz “bentlija”

Vozaču i putnicima u “bentliju” koji je u subotu ujutru naleteo na vozilo u kome je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i protiv kojih su podnete krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti, određen je pritvor do 30 dana.

Podsetimo, prethodno je ministar policije Nebojša Stefanović izjavio da, prema prvim informacijama, nema ozbiljnih indicija da je predsednik Republike bio meta napada. Odluku o pritvoru doneo je sudija za prethodni postupak Višeg Suda u Beogradu, a na predlog tužioca. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da “do najsitnijih detalja” treba ispitati incident.

Podsetimo, pokušaj presecanja kolone vozila tadašnjeg premijera Zorana Đinđića u februaru 2003, kada je Dejan Milenković Bagzi kod sadašnje Beogradske arene prethodio je ubistvu predsednika Vlade. A u decembru 2004. na kolonu vozila u kojoj je bio tadašnji predsednik Boris Tadić naleteo je Miroslav Cimpl, radnik Ambasade SAD. Cimpl je kažnjen sa 20 dana zatvora i 12.000 dinara zbog saobraćajnog prekršaja, a Aleksandar Vučić, u to vreme generalni sekretar SRS, ocenio je da je “to prosto neverovatno”. “Čovek je osuđen zato što je upalio duga svetla. (…) Zatražiću da se ljudi, uvek kad čuju sirene Borisa Tadića, istovremeno katapultiraju iz svojih automobila, jer bi zaustavljanje ili usporavanje vozila moglo da naudi bezbednosti predsednika države”, kazao je Vučić za “Nacional”. A u novembru 2012. na auto-putu Beograd – Niš, kako je saopšteno, vozač “džipa”, pokušao je da preseče kolonu predsednika Tomislava Nikolića. Kasnije je utvrđeno da je u pitanju bio pripadnik Uprave saobraćajne policije, koga je Prvi osnovni sud osudio na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine. Nakon samo dvadesetak dana, saopšteno je da je kolonu vozila u kojoj se nalazio predsednik Nikolić u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu pokušao da preseče vozač sive „škode“. “Žurio sam kući i samo sam pokušao da obiđem njegovu kolonu”, rekao je u policiji vozač koji se sam prijavio nakon što je javljeno da je pokušao da iseče predsedničku kolonu.