Foto: Michael Vadon/Flickr.com

Tramp: Videćemo da li ćemo napasti Severnu Koreju

“Osim drugih opcija, SAD razmatra prestanak svake trgovine sa bilo kojom zemljom koja posluje sa Severnom Korejom”, napisao je američki predsednik Tramp na Tviteru u nedelju uveče, nakon što je u nedelju ujutru Severna Koreja potvrdila da je uspešno sprovela probu hidrogenske bombe, koja bi mogla da se koristi kao bojeva glava za interkontinentalne rakete.

Na direktno pitanje novinara da li će SAD napasti Severnu Koreju, Tramp je odgovorio: “Videćemo”.

Osude na severnokorejsko testiranje hidrogenske bombe došle su sa raznih strana sveta.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg oštro je osudio potez Severne Koreje, nazvavši ga “još jednim sramnim kršenjem više rezolucija Saveta bezbednosti UN”: “NATO je zabrinut destabilizujućim obrascem ponašanja Pjongjanga, koji predstavlja pretnju regionalnoj i medjunarodnoj bezbednosti”, rekao je Stoltenberg i pozvao S. Koreju da “odmah prekine sve postojeće nuklearne i raketne aktivnosti na potpun, proverljiv i nepovratan način” i da se ponovo uključi u dijalog s međunarodnom zajednicom.

Negativne reakcije došle su i od Francuske, Rusije, Kine, Japana, Južne Koreje, Italije, Velike Britanije i Evropske unije. Visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je da proba hidrogenske bombe predstavlja “veliku provokaciju” i “ozbiljnu pretnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti”.

Ovo je bila šesta nuklearna proba Severne Koreje, usled koje su seizmolozi registrovali veštačke zemljotrese od 6,3 i 4,6 stepena.