Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Janković: Umesto BIA – pretorijanska garda

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je u intervjuu FoNetu da će usvajanjem predloženog Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), Srbija ostati bez nacionalne bezbednosti, “već će se vratiti na koncept državne bezbednosti i kreiranja pretorijanske garde koja održava na vlasti jednu stranku”.

Janković je ocenio da bi ovim zakonskim promenama “Agencija sama sebi propisivala i zadatke i resurse i način izvršavanja aktivnosti”.

Podsetimo, prošle nedelje u Skupštinu Srbije su došle izmene i dopune Zakona o BIA koje predviđaju znatno šira ovlašćenja direktora BIA. Uprkos izričitoj odredbi zakona da “ripadnici Agencije ne mogu biti članovi političkih stranaka”, na čelu BIA nalazi se visoki funkcioner SNS-a Bratislav Gašić, koji je izjavio da je “zamrznuo” svoju funkciju i članstvo u SNS-u.

Nakon ulaska zakona u Skupštinsku proceduru, Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je da su izmene Zakona o BIA u suprotnosti sa Ustavom Srbije. “U vezi sa bezbednosnim proverama, ukazano je da je veoma važno da budu uređene zakonom na jasan i nedvosmislen način, a da najvećim delom ostaju neuređene, nejasne, fluidne, kao i da se, suprotno Ustavu, umesto da se urede samim zakonom, uređivanje bitnih pitanja u vezi sa bezbednosnim proverama svodi na nivo podzakonskog akta direktora Agencije”, saopštio je tada Šabić.

Međutim, u petak je predsednica vlade Ana Brnabić izjavila da ona izmene Zakona o BIA vidi “kao još jedan način koji će obezbediti da postanemo normalno društvo”, i da su predložene izmene zakona “još jedan vid obezbeđenja svih”.