Foto: Pixabay.com

Savet bezbednosti oštro osudio severnokorejsko lansiranje rakete

Savet bezbednosti UN oštro je osudio severnokorejsko lansiranje balističke rakete koja je preletela deo teritorije Japana i pozvao Pjongjang da obustavi program balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Nakon hitnog sastanka SB je označio akcije Severne Koreje kao “nečuvene”, navodeći da su izvedene s namerom da ugroze mir i stabilnost u region. Pjongjang je pozvan da preduzme “direktne, konkretne mere” u cilju smanjenja tenzija na Korejskom poluostrvu. Inače, Severna Koreja je ispalila raketu mesec dana nakon što je SB toj zemlji uveo oštrije sankcije zbog lansiranja dve interkontinentalne balističke rakete u julu. A lider Severne Koreje Kim Džong Un zatražio je juče dodatno lansiranje raketa u Tihi okean. Severnokorejska agencija KCNA navela je da lansiranje rakete predstavlja “pokazivanje mišića” zbog zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje se završavaju danas. Kim Džong Un je izrazio “veliko zadovoljstvo” zbog lansiranja rakete, rekavši da će Pjongjang nastaviti da posmatra ponašanje SAD pre nego što donese odluku o novim akcijama, piše KCNA.

S druge strane, predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da razgovor sa Severnom Korejom “nije rešenje”. “SAD su 25 godina razgovarale sa Severnom Korejom i plaćale im ucenjivački novac. Razgovori nisu rešenje”, napisao je Tramp na Tviteru. Inače, Severna Koreja je ranije privremeno zaustavljala nuklearni razvoj kada su SAD i druge zemlje davale pomoć u hrani i druge vrste pomoći. Međutim, Severna Koreja nije imala takve zahteve u poslednje vreme, bar ne javno, od kada je Tramp došao na vlast. Kako navodi agencija AP, Bela kuća nije bila spremna da razjasni Trampovu Tviter poruku.