Deponija u Vinči / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Dodeljen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča

Grad Beograd odlučio je juče da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča dodeli, na 25 godina, francusko-japanskom konzorcijumu “The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited”.

Taj konzorcijum je ponudio cenu koja predstavlja godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38, 3 miliona evra sa PDV-om,  saopštila je gradska uprava.”Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće zaključen na 25 godina, a izabrani ponuđač, koji je privatni partner Grada, biće u obavezi da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada”, rekao je gradonačelnik Siniša Mali. On je naveo i da će komunalni otpad, koji generišu fizička i pravna lica, biti iskorišćen za proizvodnju energije, a svu toplotnu energiju će preuzeti Beogradske elektrane i priključiti na sistem daljinskog grejanja. “Privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatnog odlaganja i odsustva tretmana otpada”, rekao je Mali. On je dodao da je obaveza privatnog partnera i izgradnja nove sanitarne deponije, “u skladu sa visokim standardima i direktivama EU”, kao i izgradnja postrojenja za tretman građevinskog otpada.

Podsetimo, požar koji je 18. maja izbio na deponiji u Vinči lokalizovan je nakon skoro mesec dana. Iz Grada su isticali da je rešenje problema izgradnja fabrike za preradu otpada. Inače, deponija Vinča stara je 40. godina, prostire se na 68 hektara, što je kao jedan i po Kalemegdan, a visina otpada iznosi 40 metara ili pola “Beograđanke”.