Protest radnika "Goše" / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Radnici “Goše”: Propao dogovor o prekidu štrajka

Predsednik Štrajkačkog odbora “Goše” Milan Vujičić izjavio je da ih je rukovodstvo ove fabrike obavestilo da ne važi dogovor sa predstavnicima Ministarstva privrede da im vladina Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) kreditira posao sa Iranom, zbog čega su prethodno doneli odluku da prekinu štrajk.

“Kao iz vedra neba direktor Milutin Šćepanović saopštio nam je da Vlada Srbije ne podržava usmeni dogovor sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Milunom Trivuncem i direktorom AOFI”, rekao je Vujičić za Radio Slobodna Evropa. “Oni su nam dali ponudu kako i šta da se odradi, međutim ministar privrede Goran Knežević i Vlada Srbije javili su nam da oni ne stoje iza toga, da moramo da počnemo da radimo, pa kada zaradimo da primimo platu”, dodao je Vujičić. Inače, juče u toku dana radnici “Goše” odlučili su da počnu da rade čim im Agencija uplati po 30.000 dinara. Prema usmenom dogovoru, AOFI je trebalo da im da kredit od 20 miliona dinara za izvoz vrata za vagone u Iranu, za posao koji je započet pre godinu dana, a uplata bi bila namenjena za nabavku materijala i radničke plate. Vujičić kaže da su radnici duboko razočarani zbog ovog obrta koji se dogodio u samo nekoliko sati. Međutim, u Ministarstvu privrede za N1 su kazali da ostaju pri dogovoru, dok direktor fabrike Milutin Šćepanović objašnjava da su radnici pogrešno razumeli sporazum – kaže da će novac biti uplaćen, ali onda kada “Železnicama Srbije” budu isporučena dva napravljena vagona.

Podsetimo, ministar privrede Goran Knežević ocenio je da je stečaj “jedini lek” za “Gošu. Inače, zaposleni u “Goši” u štrajku su zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra.