Barselona / Foto: Pixabay.com

Teroristički napad u Barseloni, ISIS preuzeo odgovornost

Najmanje 13 osoba je ubijeno, a više od 100 je hospitalizovano kada je kombi juče popodne uleteo među pešake u prepunoj ulici La Rambla u centru Barselone.

Islamska država (ISIS) preuzela je odgovornost za napad, a policija koja ovaj zločin tretira kao čin terorizma, potvrdila je da je uhapšen Dris Oukabir (28) marokanskog porekla, identifikovan kao jedan od izvršilaca. Navodno, beli kombi uleteo je u pešačku zonu i vozio oko 600 metara, udarajući ljude koji su se našli na putu. Vozač i još jedna osoba su pobegli sa mesta tragedije, a potom je policija saopštila da je uhapsila jednu osobu. Takođe, katalonska policija saopštila da je ubila muškarca koji je svojim automobilom udario dvojicu policajaca na jednom kontrolnom punktu u Barseloni, ali nije precizirala da li taj incident ima veze sa terorističkim napadom. Mediji su preneli informaciju da su se nakon napada dva napadača zabarikadirala u jednom baru u centru grada i da drže taoce, što je kasnije demantovao katalonski ministar unutrašnjih poslova.

Svetski zvaničnici uputili su izraze saučešća i ponovo pozvali na zajedničku borbu protiv terorizma.

Podsetimo, prethodni sličan teroristički napad desio se u Londonu 3. juna, kada je ubijeno osam ljudi dok je 48 povređeno. Tada su pripadnici Islamske države najpre kombijem udarali pešake, a zatim izašli i počeli da ih napadaju noževima.