Dačić na sednici SB, novembar 2016 / Foto: FoNet/MSP

Dačić: Rusija i Kina protiv ukidanja UNMIK-a

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da ne postoji saglasnost velikih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da se tema Kosova skine s dnevnog reda Ujedinjenih nacija (UN) i da se ukine misija UN na Kosovu i Metohiji, odnosno da se ukine Rezolucija 1244.

“Za Srbiju je veoma važno da se tema KiM zadrži u fokusu UN, odnosno Saveta bezbednosti (SB)”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi o sednici SB i nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem. Podsetimo, za postepeno smanjenje obima i na kraju ukidanje UNMIK-a i smanjenje budžeta Misije, na sednici SB založili su se predstavnici SAD, Britanije, Francuske i Japana, a takav stav prethodno je izrazila ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku. Predstavnica SAD Mišel Sajson ocenila je da je Misija UN na Kosovu “izgubila razlog postojanja” i zatražila da se ona postepeno smanji i na kraju ukine, a da se predstavljanje izveštaja i sednice posvećene njenom radu održavaju na šest, umesto na tri meseca. Britanski ambasador u UN Majkl Rajkroft je, kao i predstavnica SAD, ocenio da budžet UNMIK-a ne bi trebalo da se povećava, već da se smanjuje, izrazivši razočaranje što se to događa posle tri sednice na kojima su neke članice tražile smanjenje budžeta Misije.

A direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je juče da je UNMIK “neprijatan svedok svega onoga što se dešava protivno međunarodnom pravu”.