Foto: Michael Vadon/Flickr.com

Tramp osudio „obe strane“ za nasilje

Nakon što je u prvoj izjavi posle nasilja u Šarlotsvilu (Virdžinija) američki predsednik Donald Tramp izjavio da je osuđuje nasilje i mržnju koji je dolazili „sa mnogih strana“, u Njujorku je u noći utorak na sredu po evropskom vremenu ponovo okrivio „obe strane“ za nasilje.

Podsetimo, 32-godišnja žena je poginula, a 19 osoba je povređeno nakon što se pristalica neonacističkih, rasističkih i ekstremističkih grupa zabio automobilom u grupu građana koji su mirno protestovali zbog okupljanja ekstremista.

„Pominjete alternativnu desnicu“, rekao je Tramp odgovarajući na pitanja novinara, „a šta je sa alternativnom levicom koja je napala alternativnu desnicu? Da li oni imaju ikakav osećaj krivice?“

„Postojala je još jedna grupa – možete ih nazvati levicom – koja je nasilnički napala drugu grupu. Možete da kažete šta hoćete, ali je to tako. (…) Da, mislim da je krivica na obe strane. Nemam nikakvu dilemu o tome, kao ni vi. I da ste tačno izveštavali, rekli biste to.“, rekao je Tramp.

„Vašington Post“ piše kako su svetski lideri optužili Trampa da ublažava rasističko nasilje. List prenosi izjavu britanske premijerke Tereze Mej koja nije pomenula Trampa po imenu, ali je rekla da ona „ne vidi jednakost između onih koji ističu fašističke stavove i onih koji im se suprostavljaju. Mislim da je važno da svi mi koji smo na odgovornim funkcijama osudimo krajnje desničarske stavove kad god ih čujemo“.