Foto: Pixabay.com

Er Berlin bankrotirao, Etihad obustavio finansiranje

Nemački avioprevoznik ”Er Berlin” saopštio je da je podneo zahtev za bankrot, nakon što je većinski vlasnik Etihad naveo da će obustaviti finansiranje, prenosi portal Dojče vele (DW).

Iz Ministarstva za ekonomiju i saobraćaj Nemačke naveli su da će ”Er Berlin” dobiti zajam od 150 miliona evra da bi do daljeg nastavio sa letovima. 

Na zvaničnom tviter profilu kompanije ta informacija je potvrđena, a objavljena je i izjava generalnog direktora Tomasa Vinkelmana koji je rekao da će svi letovi ove kompanije biti nastavljeni po planu. 

“Er Berlin” od 2008. godine gotovo neprestano beleži gubitke. U prošloj godini ova kompanija sa blizu 9000 radnika zabeležila je rekordne gubitke od 780 miliona evra, a zajedno sa gubicima prenetim iz prethodnih godina, napravljeno je gotovo 1,2 milijarde evra duga, piše DW. 

Pojedinačno najveći akcionar Er Berlina, sa učešćem od skoro 30 odsto akcija, je Etihad koji poseduje i 49 odsto akcija “Er Srbije”. Dok je Etihad u prošloj godini imao gubitke od 1,87 milijardi dolara, srpska avio-kompanija je u nedavno objavljenom finansijskom izveštaju prikazala dobit od oko 860 hiljada evra, ali uz državne podsticaje u visini od 40 miliona evra. Istovremeno, “Er Srbija” zatvara poslovnice van Beograda, smanjuje broj zaposlenih, i smanjuje kvalitet usluge na letovima.