Foto: Pixabay.com

Prostran: Šteta od suše veća od milijardu dolara

Agroekonomski analitičar Milan Prostran izjavio je za Betu da je suša umanjila poljoprivrednu proizvodnju „za oko 20 odsto u odnosu na prosečan godišnji rod, a za 30 odsto u odnosu na prošlu rekordnu godinu“, tako da je izgubljena vrednost više od milijardu dolara.

Prostran je rekao da su visoke temperature najviše uništile kukuruz, koji čini 20-25 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Podsetimo, pre nekoliko dana je Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE u svojoj analizi procenio štetu od suše „do milijardu evra“.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević rekao je za N1 da su visoke temperature i suša „najviše oštetile rod kukuruza i soje, od 40 do 50 odsto, kupine 40 odsto, šećerne repe od 30 do 40 odsto, a jabuke od 20 do 30 odsto“.

Tek treba da bude procenjena šteta koju je u subotu napravilo nevreme sa gradom u pojedinim mestima u Šumadiji. Zbog grada su stradale jabuke, breskve, šljive, grožđe, kao i povrtarske kulture, a opštine Topola i Gornji Milanovac su na nekim svojim delovima proglasile vanrednu situaciju.