Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ne zna se ko je investitor fontane na Slaviji

Prema istraživanju Istinomera, ni Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, niti Sekretarijat za saobraćaj ne znaju ko je investitor gradnje fontane na Slaviji, vredne 1,8 miliona evra.

Naime, Sekretarijat je za Istinomer izjavio da je investitor radova bila Direkcija za građevinsko zemljište, dok u Direkciji kažu da oni nisu bili investitor, već da su samo sproveli javnu nabavku za izvođenje radova.

Istraživanje Istinomera je pokazalo da je fontana podignuta bez građevinske i upotrebne dozvole, samo sa rešenjem o izgradnji, pošto je izgradnja fontane „uvučena“ pod rekonstrukciju Trga Slavija, umesto da se posmatra kao zaseban projekat.

Izgradnju fontane je pratilo mnogo kontroverzi, što pokazuje i podatak da je samo 10 dana pre puštanja fontane u rad doneta odluka o izmeni ugovora o izgradnji, koja se odnosi na hidrotehničke i elektroenergetske instalacije. Tom odlukom je, između ostalog, predviđena promena pumpi i uvođenje dodatne protivpožarne opreme.

Takođe, i dalje je nejasno da li će fontana raditi tokom cele godine, ili samo 8 meseci godišnje, kao što nije poznato ni da li ima senzore za vetar, koji bi ograničavali visinu mlazeva tokom vetrovitih dana.