Foto: Gage Skidmore / https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/

Trampu raste rejting zbog pretnji ratom

Nakon što je najavio da bi SAD mogla vojno da interveniše protiv Severne Koreje, predsedniku SAD Donaldu Trampu rejting je porastao za šest procentnih poena, pokazala je anketa koju je radila agencija Rasmussen Reports, naklonjena konzervativcima.

Sa ovim povećanjem, procenat Amerikanaca koji podržavaju svog predsednika je na 45 osto, što je i dalje daleko ispod Obaminog rejtinga u sličnom periodu mandata – tada je Barak Obama imao podršku 54 odsto građana SAD.

Već duže vremena raste napetost između dve zemlje koja je kulminirala najavom Severne Koreje da će da ispali rakete u blizinu američkog ostrva Guam u Tihom okeanu, i pretnjom Trampa da će se, ukoliko preduzme takav korak S.Koreja „suočiti sa vatrom i besom“.

U subotu je Tramp francuskom predsedniku Makronu ponovio da su SAD spremne da upotrebe vojne mere protiv ove zemlje, „kako bi se okončale nuklearne pretnje iz Severne Koreje“.

Direktor CIA Majk Pompeo je u nedelju saopštio da „za sada“ Severna Koreja ne predstavlja neposrednu pretnju za nuklearni rat.