Spomenik Robertu Liju u Šarlotsvilu/ Foto: Bill McChesney/Flickr.com

Nemiri u Virdžiniji

Jedna žena je poginula a 19 osoba je povređeno kada se auto namerno zabio u demonstrante koji su protestovali zbog održavanja skupa „belih nacionalista“ u Šarlotsvilu u Virdžiniji, SAD.

Skup ekstremnih desničara sa brojnim nacističkim obeležjima – nacističkim zastavama, pozdravljanjem, bakljama koje simbolizuju Kju Kluks klan i njihova linčovanja – okupio se jer je izglasano uklanjanje spomenika konfederacijskom generalu Robertu Liju u Šarlotsvilu, komandantu Juga u građanskom ratu (1861-1865). Podsetimo, do građanskog rata je došlo, jer je Jug hteo da se odcepi od SAD, između ostalog, i zbog zadržavanja ropstva.

Policija je ovaj skup rasterala suzavcima, jer je došlo do sukoba između neonacista i onih koji su demonstrirali protiv ovog skupa. Nakon što se skup neonacista završio, u masu demonstranata protiv ovog skupa, zabio se auto, a vozač je ubrzo uhapšen.

Guverner Virdžinije Mekolif je poručio svim „belim suprematistima i nacistima“ da „idu kući i nikad se ne vrate“: „Ovde nema mesta za vas“, rekao je.

Predsednik SAD Donald Tramp nije okrivio neonaciste za širenje nasilja, već je izjavio da osuđuje „izražavanje mržnje, netrpeljivosti i nasilja, sa mnogo strana.” Tramp nije odgovorio na pitanja novinara o tome kako se oseća zbog široke podrške koju mu upućuju slične grupe „belih nacionalista“. Trampovu izjavu o „mnogo strana“ sa kojih dolazi nasilje izazvao je negativne reakcije i iz redova Demokrata i iz redova Republikanaca.

Na ovo se oglasila i Bela kuća, sa izjavom da Trampova osuda uključuje i ove grupe: „Naravno da to uključuje bele rasiste, Kju-kluks-klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe”, navela je Bela kuća.