Zoran Pašalić / Foto: FoNet/TV FoNet

Pašalić za izmenu Zakona o zaštitniku građana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je pre dve nedelje stupio na tu funkciju, ocenio je da je potrebno izmeniti zakon o instituciji na čijem se čelu nalazi.

On je za “Politiku” kazao da sve promene u zakonu treba da idu u pravcu veće samostalnosti i nezavisnosti zaštitnika građana i u pravcu davanja većeg autoriteta toj funkciji, jer se, kako je istakao, uglavnom, učinak ombudsmana bazira na njegovom autoritetu. Na pitanje smatra li da su slučajevi Savamala i Parada ponosa dobro vođeni, rekao je da su za njega svi slučajevi zaštitnika građana isti. “Oni jesu medijski interesantni, najvećim delom je to ono što je targetovalo te slučajeve, ali kao što sam radio u sudu – bilo je i tu medijski interesantnih slučajeva, ali ih nisam izdvajao, nego su svi bili podjednako tretirani – tako će biti i ovde”, rekao je Pašalić.

Podsetimo, on je nedavno izjavio da smatra da je “nepristojno” da zaštitnik građana ima platu koju trenutno ima, što je njegov prethodnik na toj funkciji Saša Janković ocenio kao populizam. Janković je kazao da nije problem u plati zaštitnika građana, već u ukupnim primanjima državnih funkcionera, podsećajući da je 2012. tadašnjem predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću već podnosio inicijativu – ali ne da se ograničavaju plate, već ukupni prohodi – koji pored plata uključuju i naknade za članstva u raznim telima i komisijama.