Saša Radulović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

NUNS uputio “javnu kritiku” lideru “Dosta je bilo”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kritikovalo je juče lidera pokreta “Dosta je bilo” Sašu Radulovića zbog “neodgovornog i uvredljivog ponašanja” prema nemačkom mediju “Dojče Vele” (DW) i njegovom novinaru Nemanji Rujeviću, nakon novinarske priče o poreskom dugu Radulovića u SAD.

“I posle godinu dana od prvog teksta na veb stranici DW u kome se tvrdi da je Saša Radulović, kada se pre petnaestak godina iselio iz SAD, ostao dužan milion dolara američkoj poreskoj službi, lider DJB na razne načine izbegava da u neposrednom razgovoru s novinarom argumentuje svoj demanti. Umesto da konačno prihvati poziv za intervju u kome bi se razjasnila novinarska priča o poreskom dugu, Radulović uporno pokušava da diskredituje DW i novinara Rujevića. U tome Radulović koristi partijske resurse za pritisak na DW i njegovog novinara, između ostalog, ponavljajući i pretnje tužbom. Poseban je cinizam to što je na najnoviji upit za intervju sa Radulovićem, pres služba DJB uzvratila ponudom kompletnog teksta izvinjenja koje treba da potpiše novinar Rujević”, ističe se u saopštenju.  NUNS podseća političare da je “javni interes temelj slobodnog javnog informisanja i da je zato neprihvatljiv bilo kakav posredni ili neposredni pritisak na novinare i medije kao čuvara demokratije i kontrolora društvenih procesa”, navodi NUNS.

Inače, DJB je u svom saopštenju ponovio da je Radulović prošle godine dokazao da nije dužan porez u SAD, da DW umesto da prizna grešku i da mu se izvini zbog toga što je plasirao tu “laž u javnost” i dalje pokušava to da prikrije, ismeva očigledne dokaze i usput menja priču”. ” DW očigledno sama poreska priča nije bila dovoljna, pa su je začinili i tvrdnjom da je Saša Radulović papreno platio svoj nastup na biznis kanalu CNN-a 2001. godine što je, naravno, potpuna laž. (…) Sada već menjaju priču i u najnovijoj imejl prepisci sa DJB novinar Rujević priznaje da lično nije ni mogao znati tako nešto, ali da ‘imaju saznanja’. Ovo je zaista ‘novinarstvo’ na nivou Informera”, rekao je Radulović, najavljujući tužbu protiv DW.