Protest Inicijative, jun 2016 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Ne da(vi)mo Beograd” očekuje Vučićevo izvinjenje

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” juče je na adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslala pregled donacija građana kojima su se finansirane njihove aktivnosti u poslednjih godinu dana.

Inicijativa je podsetila na nedavnu najavu predsednika Vučića da će izneti dokaze o navodnim milionima evra koje su iz inostranstva poslate za kampanju o Savamali. Tim povodom očekuju i javno izvinjenje Vučića za, kako su ocenili, neistinite i zlonamerne tvrdnje. U izveštaju o donacijama, od 19. maja prošle do 19. maja ove godine, navodi se da je Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” sakupila ukupno 2.317.566 dinara od priloga građana, koji su utrošeni u organizaciju više od deset protesta, troškove brojnih drugih akcija, sudskih procesa i taksi. Najčešći iznos koji su građani donirali iznosio je 1.000 dinara.

Kako se ističe, tvrdnje o uloženim sredstvima u “kampanju za destabilizovanje Srbije” kretale su se od 4,5 miliona u oktobru 2016, pa do poslednje izjave u kojoj Vučić tvrdi da je u proteste i pisanje o Savamali uloženo između 35-40 miliona evra. Inicijativa je ukazala i da se Vučić već dve nedelje nakon iznetih tvrdnji ne oglašava. “Podsećamo ga na obećanje da će izaći u javnost sa svim informacijama o basnoslovnim iznosima, ali ga podsećamo i na odgovornost koju nosioci najviših javnih funkcija treba da imaju prema javno izrečenim optužbama i tvrdnjama”, zaključuje se u saopštenju Inicijative.