Pens sa suprugom u Podgorici / Foto: FoNet/Vlada Crne Gore

Moskva kritikuje Pensa zbog izjava o politici Rusije na Balkanu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo izjave potpredsednika SAD Majkla Pensa tokom posete Podgorici, zbog ponovnih “antiruskih stavova” i “plašenja lidera zapadnobalkanskih država mitskom ‘ruskom pretnjom’, i optužbama na račun Rusije o pokušajima menjanja granica silom”.

“Moramo sa žaljenjem da konstatujemo da Vašington pada sve dublje prema primitivnim ideološkim stereotipima iz vremena ‘hladnog rata’, koji su potpuno odvojeni od realnosti”, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ističe se da nametanje balkanskim državama “otvoreno destruktivnog izbora” između Zapada i Rusije neizbežno vodi rastu napetosti u Evropi, destabilizuje situaciju u regionu i u pojedinim državama. “Pritom se aktivno forsira teza o navodno bezalternativnom ulasku cele Jugoistočne Evrope u NATO, guraju se projekti zasnovani na nezdravoj konkurenciji i koji su u suprotnosti sa zdravom logikom”, piše u saopštenju. Naglašava se da je upravo SAD sa svojim saveznicima 1999. “grubo narušila međunarodno pravo, nelegitimno primenjujući silu u cilju odvajanja Kosova od Srbije”. “Pod jakim pritiskom Vašingtona Podgorica je stupila u NATO, uprkos mišljenju većine stanovnika Crne Gore. SAD su zajedno sa EU bez stida ignorisale volju birača Makedonije, ne dozvoljavajući partiji koja je pobedila na izborima 11. decembra prošle godine da formira Vladu. I ko se meša u unutrašnje stvari i primenjuje silu na Balkanu – Moskva ili Vašington?”, naglašava se u saopštenju.

Podsetimo, potpredsednik SAD Majk Pens je 2. avgusta, na samitu lidera zemalja članica Jadranske povelje, optužio Rusiju da je pokušala da “podeli region”, da “podrije integracione procese” i da “iscrta nove granice silom”. “Namere Rusije su bile jasne kada su moskovski agenti u Crnoj Gori pokušali da poremete izbore, napadnu parlament i ubiju premijera i tako odvrate crnogorski narod od ulaska u NATO”, kazao je Pens u Podgorici.