Vitold Vaščikovski, šef poljske diplomatije / Foto: FoNet/MSP

Orban čuva Poljsku

Nakon što je Evropska komisija dala mesec dana Poljskoj da uskladi svoju reformu sa evropskim zakonima i temeljnim vrednostima, i nakon što je potpredsednik EK Frank Timermans zapretio da će EK „odmah aktivirati član 7 osnovnog evropskog sporazuma i ostaviti Poljsku bez prava glasa u EU“ ako ova zemlja pokuša da raspusti Vrhovni sud, šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski je izjavio da Viktor Orban neće dozvoliti takav rasplet.

„Rasprave neće biti, ni glasanja u Evropskom savetu zato što je mađarski lider (Viktor Orban) najavio da neće dopustiti takvo glasanje. Verujem da će se evropski lideri u nekom trenutku urazumiti i odustati“, rekao je Vaščikovski.

Predsednik Poljske Andžej Duda je stavio veto na dva od ukupno tri zakona kojim je Poljska nameravala da izvrši pravosudne reforme kojim bi znatno bila ugrožena nezavisnost sudstva.

Međutim, EK je imala primedbe i na taj jedan zakon na koji Duda nije stavio veto, upozorivši da „glavni tužilac, istovremeno ministar pravde dobija suviše veliku moć nad sudijama, pošto on odlučuje koji sudija može da ostane i kada stekne opšte uslove za penziju i jer postavlja predsednike i njihove zamenike u svim sudovima u Poljskoj.“

Lider vladajuće ultrakonzervativne stranke „Pravo i pravda“ Jaroslav Kačinjski izjavio je da je veto bila greška, da će stranka ipak sačekati predsedničke predloge ali „da reforma mora da bude radikalna, onako kako je zamislila vladajuća stranka“.

Usvajanje zakona o pravosudnoj reformi izazvalo je masovne proteste širom Poljske.