Slobodan Georgiev / Foto: FoNet/Božidar Petrović

Nema rešenja za huligane

U blogu na sajtu KRIK-a, novinar BIRN-a i nedeljnika „Vreme“ Slobodan Georgiev pisao je o problemu navijača/huligana, njihovoj ulozi u srpskom društvu i njihovom odnosu prema državi i mafiji.
„Po mom mišljenju, za taj problem nema ’rešenja’ iz dva ključna razloga: te grupe potrebne su političarima za razne prljave poslove i važnije, one su sebe brendirale kao čuvare nacionalnog identiteta, mita, same suštine srpskog ’bića’. U tom, širem svetlu posmatrano, one stoje rame uz rame sa crkvom, BIA i delovima SANU, jer su to institucije koje se takođe, svaka na svoj način, staraju da srpstvo bude sačuvano, prezervirano i odbranjeno.
(…)
Ako bismo hteli da TO (ono što je uradila Margaret Tačer u Engleskoj) vidimo u Srbiji, to bi značilo da se promeni politika koja omogućava postojanje ovakvih grupa, politika koja će im pokazati da njihova važnost više ne postoji, da je sa nacionalnim mitovima gotovo, da se sport mora vratiti običnim ljudima i da sportske arene nisu političke i kriminalne tribine. Dakle, to se neće dogoditi nekakvom privatizacijom, nego prekidom utakmice kada se pogrdno skandira Albancima, Hrvatima ili ’pederima’ i jasnim stavom države da takvo ponašanje nije dozvoljeno. Dekriminalizacija tribine ide sa depolitizacijom, a sve to kada se ne gleda kroz prste onome ko se bavi kriminalom zato što će mi biti od koristi sutra u kampanji.“