Rasim Ljajić / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Opozicija i vlast različito o Kosovu

Ministar Rasim Ljajić je u subotu izneo predlog da bi normalizacija odnosa sa Kosovom trebalo da znači prijem Kosova u sve međunarodne organizacije izuzev u Ujedinjene nacije, a da za to Srbija dobije „konkretnu finansijsku korist“.

Ovaj plan ne predviđa priznanje Kosova, već normalizaciju u tri faze – „potpuna ekonomska saradnja sa Kosovom, otvaranje pitanja statusa Srba na Kosovu i pregovori o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, osim u UN“.

Slično je izjavio i poslanik SNS-a i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun – da je „neprihvatljiva nezavisnost i članstvo u UN“, a da „o svemu drugom možemo da pričamo“. I ministar Vulin je izjavio da treba razgovarati, i da je priznavanje KiM „isključeno“.

Bivši predsednik Boris Tadić je u nedelju izjavio da je Vučićeva ideja o unutrašnjem dijalogu o Kosovu „bizaran akt“, i da se ne može pozivati na „dijalog o tako važnoj temi kao što su identitet i integritet zemlje, a da se ne uspostavi dijalog i o svim drugim temama: o toleranciji u društvu, položaju radnika, medijskim i građanskim slobodama, obrazovanju, tehnološkom razvoju, izbornim uslovima…“

„Suština je u tome da Vučić mora sam da preuzme odgovornost kao predsednik države. Niko mu zbog toga neće paliti Jarinje, niti će opozicija da organizuje nasilne demonstracije sa ljudskim žrtvama“, rekao je Tadić za Fonet.

Ranije tokom nedelje je u autorskom tekstu u „Blicu“ Vučić pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu, da bi potom zaključio da je dijalog „već krenuo, jer svi pričaju o tome“.

Nekadašnji ombudsman Saša Janković je na ovaj tekst u „Blicu“ saopštio da je Vučić „prisvojio celokupnu vlast u zemlji – i zakonodavnu i izvršnu i sudsku, praktično sve institucije, ali se u donošenju teške odluke kukavički zaklanja iza ’naroda’ i, zamislite, ’građana Srbije’.“