Zoran Pašalić / Foto: FoNet/TV FoNet

Novi ombudsman: Ljudska prava u Srbiji napreduju

U intervjuu Tanjugu novi Zaštitnik građana Zoran Pašalić izneo je svoja razmišljanja u kom smeru treba da se kreće izmena Zakona o zaštitniku građana. Utisak je da će vladajuća većina biti zadovoljna ovim razmišljanjima: Pašalić je izjavio da je nepristojno da ombudsman „ima platu koju ima kad je prosečna plata 400 evra“.

„Moj predlog će biti da se fundamentalno napravi rez u svemu tome i da se izjednači i stavi na jedan logačan nivo“, rekao je o plati Ombudsmana i njegovog zamenika Pašalić. Inače, Zakonom o zaštitniku građana predviđeno je da je plata Ombudsmana jednaka plati predsednika Ustavnog suda,  dok je plata njegovog zamenika jednaka plati sudije Ustavnog suda.

Pašalić je takođe rekao da će preispitati rad ljudi koji su do sada radili sa prethodnim Zaštitnicima građana Sašom Jankovićem i Milošem Jankovićem. Podsetimo, poslanici SNS-a zahtevali su od Pašalića “da raspusti ceo kabinet i napravi diskontinuitet sa dosadašnjim radom Zaštitnika građana“.

„Ljudska prava u Srbiji su u procesu u kome se stalno poboljšavaju i napreduju, i na tome treba raditi“, rekao je Pašalić, dodajući da je činjenica da Skupština Srbije tri godine zaredom nije razmatrala godišnji izveštaj Ombudsmana „problem koji je postojao pre njegovog dolaska“.

Novi Zaštitnik građana je najavio da se nada da će u narednih nekoliko meseci biti sagledani svi problemi o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana, ali da će novi zakon „morati da sačeka sledeću godinu“. Po njegovom mišljenju, Zakon treba da se izmeni u mnogim segmentima – od statusa samog zaštitnika građana, obima njegovih ovlašćenja, jasnog tumačenja pojedinih odredbi, plata…