Foto: FoNet, Kostadin Kamenov

Vučić: Prosečne plate do kraja godine 440 evra

Prosečne plate u Srbiji biće do kraja godine 440 evra, a za to su zaslužne mere koje je Vlada Srbije preduzela pre dve, tri godine, izjavio je juče u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da su prosečne plate u junu bile 409 evra, a u vreme kada je postao premijer iznosile su 356 evra. “Da li je to mala razlika? Ne mislim da je mala. Plate tako treba postepeno, ne ugrožavajući stabilnost naših javnih finansija, da nastave da rastu”, izjavio je Vučić, ističući da  će se dovođenjem investitora i povećanjem konkurencije doći do toga da plate budu sve veće. “Kada je trebalo da sprovodimo mere fiskalne konsolidacije svi su hteli da me zakopaju 100 metara ispod zemlje. Danas svi ćute, ali svi vide da je bolje”, rekao je Vučić.

Podsetimo, kada se u oktobru prošle godine cela Vlada sa njim na čelu na nekoliko dana preselila u Niš, Vučić je obećao da će “već u januaru plate biti između 420 i 430 evra”. Međutim, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), januarska plata u proseku je bila 41.508 dinara, odnosno oko 335 evra – skoro 100 evra manje od predviđanja. Ako je mislio na decembarsku platu, koja jeste dostigla 430 evra, jasno je da nije reč o trajnom rastu, jer svakog decembra plate su veće nego inače, jer se tada, zbog praznika, isplaćuje deo zarade koji bi se isplaćivao u januaru. Inače, na Božić 2016. Vučić je, gostujući na televiziji Pink, tvrdio da će plate za dve godine, dakle do kraja 2017. biti 500 evra, da bi sada tu projekciju smanjio na 440.