Fabrici i Joksimović / Foto: FoNet, Ministarstvo

Fabrici: Dobra evropska perspektiva Srbije

Novi šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici sastao se juče sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Fabrici je, kako ističe Vlada Srbije, rekao da EU poštuje konstruktivnu ulogu Srbije u regionu. “Fabrici je naglasio važnost nastavka reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Ocenio je da je evropska perspektiva Srbije dobra, kao i makroekonomski pokazatelji zemlje. Fabrici je izrazio uverenje da će dosadašnja dinamika pristupanja Srbije EU biti nastavljena”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Inače, Fabrici je pre dva dana predao akreditivno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. On je iskusan diplomata, od septembra 2013. do juna ove godine bio je ambasador EU u Australiji. Kao italijanski diplomata, bio je savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta u Briselu, kao i u kabinetu premijera Italije u Rimu. Diplomatske funkcije je obavljao i u stalnoj misiji Italije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji i UN u Ženevi, kao i u Ambasadi Italije u Pekingu. U Ministarstvu spoljnih poslova u Rimu radio je u Odeljenju za pitanja EU i u kabinetu generalnog sekretara. Diplomirao je na odseku za međunarodno pravo i međunarodnu ekonomiju na Univerzitetu „La Sapienza“ u Rimu, dok je u italijanskoj vojsci služio kao poručnik. Odlikovan je Ordenom viteza za zasluge Republike Italije.