Vučić u "Goši", april 2017 / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Radnici Goše nastavljaju štrajk

Radnici fabrike “Goša” iz Smederevske Palanke odlučili su da nastave štrajk i najavili radikalizaciju, izjavio je juče predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

On je agenciji “Beta” rekao i da će radnici danas izvesti viljuškare ispred Upravne zgrade, kako niko ne bi mogao da uđe u krug fabrike i dodao će naredne nedelje razmotriti da li će nastaviti i štrajk glađu. Vujičić je rekao da je u pregovorima sa Ministarstvom privrede napravljen pomak, ali da juče nije bilo dogovora između radnika i direktora Milutina Šćepanovića da im se isplati oko 100.000 dinara, što je bio preduslov da se prekine sa štrajkom. “Sve ono što je Vlada juče ponudila palo je u vodu zato što generalni direktor nema sluha. Da li mu je neko naredio tako da postupi, ne znam. Ali on neće da nam da nijedan dinar već kad zaradimo novac da nam isplati. Sad je imao sastanak s radnicima, bilo je svašta. On je otišao i nikakav dogovor nismo dobili i mi smo i dalje u generalnom štrajku, to je odluka radnika”, izjavio je Vujičić za N1. On je kazao da je tokom sastanka s predstavnicima kineskog “Hestila”, vlasnika smederevske železare, bilo govora o prodaji 11 vagona, ali da su oni rekli da će u narednim danima obavestiti “Gošu” da li će te vagone i kupiti. Inače, direktor Šćepanović je rekao da novac radnicima može da bude isplaćen tek kad se prodaju vagoni i ponovo pokrene proizvodnja. On poručuje da bi nastavak štrajka mogao da rezultira stečajem. Kako je kazao, “Vlada je u ovih 120 dana, koliko štrajk traje, isplatila radnicima po 60.000 dinara, novo rukovodstvo još po 70.000, što je 130.000 za četiri meseca, za koje vreme su radili samo osam dana”.

Podsetimo, radnici “Goše” u štrajku su gotovo četiri meseca. Proizvodnja je obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra.