Dinko Gruhonjić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Nove pretnje novinarima u Novom Sadu

Na poštanskom sandučetu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu juče je osvanula uvredljiva nalepnica, a potom je kolumnisti portala “Autonomija.info” zaprećeno smrću.

Na nalepnici je spomenik Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, precrtan lik programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića i ispisano “Miletićev, a ne Dinkov grad”. Udruženje je saopštilo i da su kolumnisti portala “Autonomija.info” Igoru Besermenjiju, putem društvenih mreža upućene nove pretnje smrću. “Besermenji je i ranije bio na meti pretnji smrću, ali iako je slučaj prijavljen, počinilac do sada nije priveden pravdi, kao uostalom što nisu sankcionisani ni mnogobrojni drugi koji su nam otvoreno pretili smrću ili nasilno prekidali događaje koje smo organizovali”, saopštio je NDNV. To udruženje pretnje je prijavilo nadležnima po Sporazuma o saradnji Republičkog javnog tužilaštva, MUP-a i novinarskih i medijskih udruženja.

A nepoznate osobe su pre nedelju dana tablu NDNV-a izlepili nacionalističkim nalepnicama, dok su zbog pretnji nasiljem nedavno u Nišu i Kraljevu otkazane projekcije filmova iz serijala “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, koji su realizovali NDNV, BIRN Kosova i Forum ZFD, uz podršku EU. Inače, portal “Autonomija.info”, novinar Miloš Vasić, NUNS i “Peščanik” dužni su, prema presudi Višeg suda u Beogradu, da Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara sa kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti. Udruženja presudu smatraju skandaloznom i najavljuju žalbu, a žaliće se i sam Kaić, između ostalog zbog visine odštete.