Protest "Podrži RTV" / FoNet/Inicijativa

NDNV: Ćaćić novi urednik RTV zahvaljujući bliskosti sa SNS

Upravni odbor  Radio-televizije Vojvodine imenovao je Nenada Ćaćića za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije.

Kako ističu iz RTV-a, to je učinjeno u skladu sa odredbama Statuta, nakon sprovedene konkursne procedure. Međutim, u Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je to „još jedan šamar ideji javnog medijskog servisa i nastavak kontinuiranog ponižavanja novinarstva i građana Vojvodine, koje se u proteklih nešto više od godinu dana sprovodi u ovoj medijskoj kući“. „Negativna selekcija na RTV-u dovela je do toga da su najbolji urednici i novinari RTV-a, koji su dali doprinos njegovom profesionalnom usponu do maja 2016 – ili ostali bez posla ili smenjeni i postavljeni na ponižavajuće pozicije uz izuzetno niske plate, dok ovom kućom rukovode osobe čija je jedina preporuka – poslušništvo. Dopisnika Tanjuga Nenada Ćaćića za mesto glavnog i odgovornog urednika preporučila je jedino bliskost sa režimom i lokalnom ispostavom SNS-a, jer je u pitanju osoba koja nema iskustva u radu na televiziji, niti poznaje njenu tehnologiju“, tvrde u ovom udruženju. Ćaćić je, kako navode, izabran iako se na konkurs za glavnog i odgovornog urednika prijavilo šest osoba, među kojima i oni koji su, za razliku od njega, ispunjavali uslove konkursa, imali potrebnu stručnost i značajno iskustvo u radu na televiziji. NDNV zahteva od rukovodstva RTV-a da “javno obznani” Ćaćićevu profesionalnu biografiju “kako bi građani ostvarili uvid u to ko će obavljati ovu važnu funkciju na javnom medijskom servisu koji se finansira njihovim novcem, ali eventualno i proverili neke podatke iz te biografije“.

Inače, pre mesec dana, Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), pisao je  da se Ćaćić 12. aprila zaposlio na RTV kao pomoćnik urednika u Informativnom program, a samo nedelju dana kasnije generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica dozvolio mu je da nastavi da radi za Tanjug. Kako se ističe, Ćaćić je javnosti poznat kao jedan od poslednjih dobitnika gradskog priznanja Oktobarske nagrade zbog “dugogodišnje promocije Novog Sada“. Prilikom dolaska na RTV Ćaćić je kolegama predstavljen kao zamenik urednice Informativnog programa, iako takvo zanimanje uopšte ne postoji u sistematizaciji radnih mesta na RTV-u.