Ministar sa direktorima centara / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Utvrđeni propusti u novobeogradskom Centru za socijalni rad

Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da još nije gotov izveštaj inspekcijskog nadzora rada Centra socijalne zaštite u Rakovici, gde su ubijeni žena i dete, ali da će, ukoliko je bilo propusta, odgovorni biti procesuirani kao u slučaju Centra na Novom Beogradu, gde su propusti utvrđeni.

On je posle sastanka sa direktorima centara za socijalni rad i predstavnicima sindikata u oblasti socijalne zaštite rekao da je izveštaj za novobeogradski Centar već prosleđen tužiocu, a da će pošto budu oba gotova, rezultati biti objavljeni i, u odnosu na stav tužioca, biti određene i mere. Kako je agenciji “Beta” saopšteno u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, komisija tog Ministarstva je “nadzorom nad stručnim radom” novobeogradskog Centra “konstatovala određene propuste u realizaciji stručnih procedura među kojima su i nepotune procene činjenica bitnih za obim zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali i izostanak adekvatne komunikacije između različitih institucija”. U te propuste “spadaju neblagovremeno postupanje i nepotpuno realizovane procene u smislu utvrđivanja svih relevantnih činjenica koje su od bitnog uticaja na obim i sadržaj obezbeđene zaštite žrtava porodičnog nasilja i zaštite najboljeg interesa maloletne dece”.

A aktivisti nevladinih organizacija koje se bave pravima i zaštitom žena zatražili su juče na protestu u Beogradu odgovornost nadležnih institucija i ministarstava za propuste koji su u Novom Beogradu i Rakovici doveli do ubistava dve žene i četvorogodišnjeg deteta. Aktivisti Mreže “Žene protiv nasilja”, Autonomnog ženskog centra i Žena u crnom pročitali su ispred Ministarstva proglas u kojem traže odgovornost, otkaze i smene svih koji su, zbog pogrešne procene rizika, dopustili da se dogode tragedije. Aleksandra Nestorov iz Mreže “Žene protiv nasilja” rekla je da, za sedam godina koliko prate slučajeve femicida, nijedno ministarstvo nije izašlo sa detaljnom analizom propusta koji su učinjeni, niti sa izveštajem ko je odgovoran za neadekvatno postupanja ili nepostupanja u slučajevima prijave muškog nasilja nad ženama. Protest “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više” održan je i u Nišu ispred niškog Centra za socijalni rad u centru grada.

Inače, tragedije u centrima za socijalni rad bile su povod i za hitne konsultacije predstavnika civilnog sektora i državnih institucija, koje su organizovale ”Ženska platforma za razvoj Srbije” i međunarodna organizacija ”UN WOMEN”. Prema Izveštaj o femicidu Mreže “Žene protiv nasilja“, u prethodnih pet godina u Srbiji je ubijeno 170 žena u porodičnom nasilju, a samo u 2016. godini 33.