Fabrika u Kragujevcu / Foto: FoNet

Radnici Fijata nastavljaju štrajk

Štrajkači prve i druge smene u fabrici “Fijat Krajsler automobili Srbija” odlučili su juče velikom većinom glasova da nastave protest, a za danas je najavljena protestna šetnja od fabrike do zgrade gradske uprave u Kragujevcu.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da će na protest izaći druga smena, dok će zaposleni u prvoj ostati na radnim mestima, dodajući da će sutra biti održan veliki skup štrajkača uz poziv radnicima kooperantskih i svih drugih firmi i građanima da im se pridruže. Marković je rekao da prethodnih dana nije bilo ni pregovora ni sastanaka štrajkačkog odbora sa poslodavcem i da se, kako se izrazio, jedino oglašavao ministar privrede Goran Knežević. Marković je rekao da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijerka Ana Brnabić prenela poruku kompanije “Fijat” da će danas bord direktora raspravljati o daljoj sudbini fabrike, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika. Ta poruka preneta je štrajkačima u obe smene i nakon toga doneta je odluka o nastavku štrajka.

A premijerka Brnabić sinoć je kazala da iza štrajka “stoji politički interes i ozbiljno loša namera”. “Počinjem da verujem da je ovde u pitanju ozbiljna loša namera. Mislim da politički interes stoji iza ovoga. Vlada je apsolutno tu za radnike i mislim da su radnici izmanipulisani”, kazala je Brnabić. Istakla je i da je “blizu najlošiji scenario, što niko ne želi, smanjenje proizvodnje, jer štrajk traje 20 dana u trenutku kada je povećana prodaja automobila”. Premijerka je dodala da “Vlada kao manjinski partner italijanske kompanije stoji na strani radnika i sva četiri njihova zahteva i spremna je da učestvuje u pregovorima, osim o procentu povećanja plata, što se mora rešiti direktnim pregovorima radnika i rukovodstva fabrike”. Ministar za rad Zoran Đorđević poručio je da “radnici treba da pokažu više solidarnosti i ljubavi za sve građane Srbije i da sednu za pregovarački sto”.