Delegacije Srbije i Kine u Kostolcu / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Mala Srbija partner za buduću ulogu Kine u Evropi”

Mala Srbija je glavni partner Kine u njenom nastojanju da sebi obezbedi veću ulogu u Evropi i u središtu je kineskih ulaganja u puteve i železnice na Balkanu, u sklopu “Jednog pojasa, jednog puta”, ali i “strategije koja obećava budući veći upliv Kine u evropsku politiku”, piše portal “Politiko”.

U izveštaju iz Beograda “Politiko” prenosi zapadne analize da Kina investirajući u Srbiju i druge balkanske zemlje računa na to da će jednog dana u njima imati i bliske prijatelje članice EU. Ako je krajnji cilj Kine da postane konkurent Nemačkoj u Evropi, onda poboljšanje infrastrukture na Balkanu predstavlja prvi ključni korak. “Za neke u Evropi to pokazuje da EU mora početi da obraća veću pažnju na delovanje Pekinga u tom području, a pojedine nemačke diplomate upozoravaju da Kina, poput Rusije, može ubrzo postati pretnja stabilnosti Balkana”, navodi se u tekstu. Kako se ističe “kineske plate se podudaraju s onima u južnoj Evropi i tamošnja proizvodnja će postati konkurentnija, a zvaničnici u Berlinu su već zabrinuti zbog nedavnih kineskih kupovina i preuzimanja delova ključnih industrijskih sektora, uključujući robotiku i industrijsku opremu”. Portal primećuje da kineske investicije stižu uz niske kamate, povoljne uslove i bez velikih prepreka kakve postoje drugde i kaže da zapadnobalkanske zemlje ne mogu od EU očekivati neka veća sredstva od fondova Unije pre nego što postanu članice EU. “Politiko” navodi reči ministarke Zorane Mihajlović da “nije lako dobiti kredite od zapadnih država” i da kada se o tome razgovara sa zemljama EU “pitaju zašto Kina”. “Zato, da budemo pošteni, što Kinezi imaju raspoloživ novac”, odgovor je ministarke.

Portal dodaje da je “za mnoge na Balkanu jasno opravdano ili ne da su posledica složenih uslova Brisela odlaganja i birokratija, dok je Peking na delu”. Navodeći da je kineski predsednik Si Đinping prošle godine posetio “Srbiju, jednu od najsiromašnijih zemalja Evrope”, “Politiko” ističe da za Srbiju tradicionalno dobre veze s Kinom “nisu samo čisto poslovne, jer je Kina jedna od malobrojnih zemalja koje stoje iza srpskog stava o Kosovu, budući da ne priznaje otcepljenje te pokrajine”.