Jaroslav Kačinjski / Foto: FoNet, AP

Hiljade Poljaka protiv politizacije sudstva

Na poziv poljskih sudija i opozicije, hiljade Poljaka u Varšavi i nekoliko većih gradova sa upaljenim svećama u rukama ili svetlima mobilnih telefona napravili su živi lanac svetla oko zgrada sudova, kao podršku sudovima protiv reformi pravosuđa koje ove sedmice dovršavaju poljske vlasti.

Pre nekoliko dana, uprkos protestima opozicije i zabrinutosti Saveta Evrope i Evropske komisije, nakon Sejma i Senat poljskog parlamenta je, zahvaljujući komotnoj većini vladajuće stranke Pravo i Pravda, usvojio dva zakona o radu sudova, a treći, Zakon o Vrhovnom sudu kojim se taj sud praktično raspušta da bi se izabrale nove sudije, spreman je za glasanje ove sedmice. Kao argument da reforma vraća poljsko pravosuđe evropskim standardima, Ministarstvo pravde je istaklo da i u starim članicama EU sudije imenuje parlament, odnosno političari. Udruženja poljskih sudija odmah su podsetila na to da je taj akt imenovanja u zemljama EU uglavnom samo formalnost, jer političari nemaju punomoć da odlučuju o kandidatima za sudije i biraju ih, već to čine sudijska udruženja.

Reforma rada opštih sudova i izbora sudija i Vrhovnog suda već je peta velika reforma otkako je na vlast došla stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog koja izaziva zabrinutost i oštre kritike Saveta Evrope i EU, a zbog koje izlaze na ulice desetine hiljada građana širom Poljske, u strahu da Kačinjski uvodi polako autoritarni sistem i potkopava demokratiju u Poljskoj. Sličnu reformu rada sudova sproveo je u Mađarskoj Viktor Orban, ali je nakon žestokih kritika iz EU neke od spornih rešenja povukao ili makar ublažio. Analitičari upozoravaju da je za Kačinjskog i njegove konzervativce ključno da preuzmu Vrhovni sud, zato što on odlučuje da li su parlamentarni izbori bili legalni ili ne, pa političarima koji bi taj sud kontrolisali omogućava da svake izbore na kojima bi bili poraženi proglase za pokradene i ponište ih.