Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Svilanović: Najveći saveznik Srbije – Johanes Han

U intervjuu „Blicu“, nekadašnji ministar spoljnih poslova u vladi Zorana Đinđića Goran Svilanović izjavio je da je ključ za reforme Srbije dao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk – da je to napredak u vladavini prava.

Svilanović, danas generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, govorio je o prilikama na Balkanu u svetlu EU integracija i posebno se osvrnuo na performanse Srbije kao i probleme koje mora da reši u daljem pristupanju Evropskoj uniji.

On je naglasio da je netom završeni Balkanski samit u Trstu potvrdio želju EU da se podstaknu integracije u regionu i naveo je da su se oko toga složili svi šefovi ključnih evropskih država. Istakao je da se duh dijaloga i popravljanja međusobnih odnosa na Balkanu mora nastaviti i da je Srbija na dobrom putu da te procese održi i unapredi pogotovu na ekonomskom planu.

Svilanović je rekao da su najveći saveznici Srbije u pregovorima Evropska komisija i komesar Johanes Han, kao i da Srbija ima „dobre i stabilne odnose sa svima u okruženju“: „U prethodnih nekoliko godina vidno smo poboljšali ekonomsku saradnju i tu želim da pohvalim sve što radi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež“, izjavio je Svilanović.

Kada je reč o rešavanju problema Kosova, Svilanović je rekao da mu se „dopalo razmišljanje ministra Rasima Ljajića“, te da bi „na tragu onoga što je on rekao o četiri nivoa razmišljanja valjalo nastaviti dijalog u Briselu“.

Podsetimo, Ljajić je 8. jula u Blicu predložio opciju „normalizacije bez priznanja“, koja bi se odvijala na četiri nivoa: ekonomskom, razgovori o statusu Srba, srpske imovine i srpske kulturne baštine na Kosovu, razgovori o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama (ne u UN), dok bi četvrti nivo bili razgovori o konačnom statusu.