Predstavljanje "našminkanog" modela FIAT 500L / Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Štrajkači: Pregovori sa FIAT i Vladom, ne sa medijima

Predsednik Štajkačkog odbora u FIAT-u Zoran Marković saopštio je u nedelju da, umesto da Vlada Srbije pozove Štrajkački odbor na pregovore – bilo sa većinskim, bilo sa manjinskim vlasnikom – ona već „dva dana pregovore vrši putem medija“.

Kako je preneo RTS, Marković je saopštio i da je Štrajkački odbor uputio poslodavcu četiri zahteva za otpočinjanje pregovora (od 23. juna do 10. jula), ali da su ti zahtevi ostali bez odgovora, a da je jedina reakcija države bio stav da štrajk mora da se prekine kako bi došlo do pregovora.

Marković je podsetio da u Kolektivnom ugovoru piše da su Štrajkački odbor i poslodavac dužni da „od dana najave štrajka i za vreme štrajka, pokušaju da sporazumno reše nastali spor“.

U nedeljnim „Novostima“, ministar privrede Goran Knežević pozvao je radnike da prekinu štrajk i počnu razgovore sa poslovodstvom, jer „svaki dan štrajka uvećava štetu i šalje pogrešnu poruku“.

Knežević se maltene otvoreno stavio na stranu većinskog vlasnika, rekavši da štrajk „predugo traje“, da se dovodi u rizik da kompanija preseli mašine u neku drugu zemlju, te da „radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica“.

On je dodao i da radnici u štrajku „nisu odgovorni samo za sebe i svoje porodice“, te da njihove odluke direktno utiču i na 15 ključnih kooperanata“ i druge firme koje zavise od poslovanja FIAT-a.

Štrajk u fabrici u Kragujevcu je na snazi od 27. juna. Radnici zahtevaju povećanje plata, kao i novu organizacija posla, isplatu bonusa za efikasnost za 2016. godinu i troškova prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.