Zoran Pašalić / FoNet/Medija centar

Zoran Pašalić kandidat SNS, SPS i PS za zaštitnika građana

Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Pokret socijalista predložili su juče Odboru Skupštine Srbije predsednika Prekršajnog apelacionog suda Zorana Pašalića za zaštitnika građana, rečeno je agenciji Beta u parlamentu.

U obrazloženju je navedeno da Pašalić poseduje više od 10 godina radnog iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana, da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete kao i zapaženo višegodišnje iskustvo u oblasti zaštite prava građana. Inače, Pašalić je 2003. imenovan za gradskog sudiju za prekršaje , a krajem 2008. za starešinu Gradskog sudije za prekršaje grada Beograda. Za vršioca funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda imenovan je početkom 2010, a za predsednika u oktobru 2013. godine. Od 2014. predsednik je Prekršajnog apelacionog suda.

Skupštinski Odbor će danas održati sednicu na čijem dnevnom redu je razmatranje pristiglih predloga kandidata za zaštinika građana. Među njima su i tri predloga opozicionih stranaka: DS i SDS predložili su vršioca funkcije zaštitnika građana Miloša Jankovića, SRS Ekatarinu Marinković i DJB funkcionera tog pokreta Vojina Biljića. Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić  izjavio je da je predsedništvo stranke prihvatilo inicijativu više od 80 nevladinih organizacija koje se zalažu za to da Miloš Janković bude izabran za ombudsmana. Prema Zakonu, zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih poslanika, na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja.