Glavni grad Katara Doha / Foto: Pixabay

Katar odbio zahteve, susedi prete novim sankcijama

Dan uoči isteka roka za prihvatanje zahteva koje su arapski susedi postavili Dohi, katarski ministar spoljnih poslova izjavio je da odbacuju sve zahteve, ali i da su spremni za dijalog, dok susedi poručuju da nema pregovora o zahtevima i prete novim sankcijama.

Ministar spoljnih poslova Katara Mohamed Abderahman al-Tani izjavio je u subotu uveče da Katar odbacuje sve zahteve, koji su “sastavljeni tako da budu odbijeni”, dodajući da niko nema prava da postavlja ultimatume suverenoj državi. Al Tani je rekao i da je Katar spreman da se angažuje u dijalogu, ali pod odgovarajućim uslovima, dok arapski susedi prete novim sankcijama, navodeći da nema pregovora o zahtevima, među kojima su najvažniji zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Spisak od ukupno 13 zahteva dostavljen je Kataru 22. juna sa rokom od 10 dana za odgovor, 15-ak dana pošto su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli diplomatske veze sa Katarom, optuživši Dohu da podržava terorizam i bliske veze sa Iranom.

Inače, zahtev za gašenjem Al Džazire osudili su Reporteri bez granica, Hjuman rajts voč, specijalni izvestilac Ujedinjenih Nacija za slobodu mišljenja i izražavanja, Njujork tajms, Gardijan i drugi, navodeći da je reč o gušenju slobode medija.