Članovi nove Vlade sa predsednikom Srbije i predsednicom parlamenta / Fonet

Srbija dobila novu vladu na čelu sa Anom Brnabić

Nova predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa 21 ministrom, od kojih su mahom svi nasleđeni iz prethodnog kabineta Aleksandra Vučiča, sinoć su položili zakletvu u Skupštini Srbije, posle oštrih kritika opozicije na račun ministara i njihovih kvalifikacija i dosta pitanja na koje premijerka nije odgovorila.

Za izbor nove vlade glasalo je 157 poslanika, dok je 55 bilo protiv, a u prvom obraćanju javnosti premijerka Ana Brnabić izjavila je da će svoj posao raditi odgovorno i pošteno. Tokom rasprave o ekspozeu premijerka je, takođe, obećala da će redovno dolaziti u parlament da odgovara “na pitanja o diplomama, doktoratima”. Međutim, Brnabić je izbegla da odgovori na više pitanja poslanika o rušenju u Savamali i pritiscima na medije. Na pitanje o maltretiranju i napadima na novinare na dan polaganja predsedničke zakletve Aleksandra Vučića, Brnabić je odgovorila da je istraga pokrenuta, a da “niko nije poginuo, što je bio slučaj u prošlosti”.

Na kritike o velikim dugovima lokalnih samouprava, o čemu je nedavno pisao Fiskalni savet i viškovima zaposlenih na lokalu, što je, po tvrdnjama opozicije, posledica stranačkog zapošljavanja, Brnabić je odgovorila da je ona predložena za predsednicu Vlade iako je nestranačka ličnost. Ponovila je da je za vreme njenog mandata na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave završena prva faza racionalizacije, te da je državna uprava smanjena za oko 39.000 ljudi. Međutim, treba imati na umu da su tu uračunata sva smanjenja od početka zabrane zapošljavanja 2013, iako je racionalizacija krenula tek godinu dana kasnije, i najvećim delom je svedena na penzionisanje.

Odgovarajući na kritike o velikim iznosima subvencija za strane investitore i manjku kontrole, Brnabić je rekla da se subvencije isplate u roku od 14 meseci, kao i da se sve “striktno prati”. Međutim, kako je Istinomer već utvrdio, sistematskog praćenja dodele državne pomoći nema, ne postoji adekvatna baza podataka, niti se svi ugovori sa stranim investitorima objavljuju.

Iako je dosta prostora u svom ekspozeu i raspravi posvetila obrazovanju, nova premijerka očigledno ne misli da je problematična odluka Vlade da diplome sa Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji se povezuje sa bivšim muftijom, sada poslanikom Muamerom Zukorlićem, proglasi validnim uprkos činjenici da ovaj univerzitet godinama ne može da dobije akreditaciju. Naime, Brnabić je samo rekla da je odluka Vlade doneta na bazi istih takvih odluka iz 2003, 2009. i 2015. godine, te da time nije donet akt o akreditaciji, već “o privremenoj važnosti diploma do završetka akreditacije”.