Patrijarh Irinej / Foto: FoNet, Filip Stevanović

SPC ograničava slobodu izražavanja

Povodom ultimatuma koji je patrijarh SPC Irinej uputio profesorima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) da se ne mogu pojavljivati u medijima bez posebnog blagoslova, oglasila se grupa profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, oštro osuđujući ovakvu odluku.

Oni upozoravaju da “ova zabrana predstavlja grubo ogrešenje o prava i slobode zaposlenih na PBF”. Podsetimo, grupa nastavnika i saradnika PBF ocenila je povodom peticije grupe građana za reviziju izučavanja teorije evolucije da u programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije. U Stavu o teoriji evolucije, koji je potpisalo 12 teologa, podseća se da “nijedna od institucija kojima je pomenuta peticija upućena nema nadležnost da zadire u ma koju naučnu oblast i vrši ‘reviziju’ onoga što se unutar nje ima smatrati za naučnu teoriju i kao takvo biti izučavano i predavano đacima i studentima”. Patrijarh je nakon toga uputio dekanatu PBF odluku da se teolozima zabrani nastupanje u medijima ukoliko za to nisu dobili poseban arhijerejski blagoslov, pod pretnjom crkvenodisciplinskog postupka.

Grupa profesora Filozofskog fakulteta podsetila je da je sloboda mišljenja i izražavanja zagarantovana Ustavom Srbije, koji propisuje da se ova prava primenjuju bez ikakvih uslova, pa se tako ne mogu osporiti ni Ustavom SPC na koji se patrijarh poziva. “Zaposlenima na PBF, kao građanima Srbije niko, pa ni SPC, ne može ograničavati i uskraćivati slobodu mišljenja i izražavanja. Nijedan drugi akt – uključujući i Ustav SPC – nema nikakvo dejstvo u pogledu prava i sloboda koje Ustav  garantuje“, navodi se u njihovom otvorenom pismu. Oni su upozorili da, osim što se ograničavaju osnovna ljudska prava, ovom zabranom se krše vrednosti akademske zajednice o razmeni mišljenja, što onemogućava dolazak do novih znanja i pozvali patrijarha da preispita ovakvu odluku.