Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Prva Trampova odluka o Balkanu, Dodik ostaje na crnoj listi

Predsednik SAD Donald Tramp doneo je odluku o Zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mere koje je pre 16 godina doneo predsednik Džorž Buš, objavila je Bela kuća.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD, zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj bezbednosti i interesima SAD. Od početka ove godine na listi se nalazi i lider Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u januaru izjavio da će od nove Trampove administracija tražiti da revidira tu odluku. “Mene je obradovalo to kada sam čuo Trampa da kaže da se neće obračunavati sa vladama širom sveta. To znači da je stara administracija to radila”, kazao je tada Dodik. Inače, ovo je prvi put od preuzimanja dužnosti da je Tramp potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na Zapadni Balkan i produžio je za još godinu dana.

A izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu doneo je Buš 26. juna 2001. Ona predviđa niz pravnih posledica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog sporazuma. Vašington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.