Foto: Pixabay.com

Počeli pregovori o Bregzitu

Pregovori EU i Velike Britanije počeli su juče u Briselu sastankom pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa.

Barnije je rekao da će pregovori biti organizovani jednom mesečno u periodu od 17. jula do 9. oktobra, dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, finansijskim dogovorima i drugim “pitanjima koja nameće razlaz”. Barnije i Dejvis saglasili su se da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja građana EU. Dejvis je rekao da će na predstojećem samitu lidera EU premijerka Tereza Mej dati “ponudu” vezanu za ljudska prava.

Inače, Brisel je upozoravao da Britanija ne može da izađe dok ne plati sve svoje obaveze, uključujući projekte koji bi mogli da se protegnu na narednih 10 godina, kao i svoj udeo za penzije zaposlenih u institucijama EU. Prema proceni zvaničnika EU, to će iznositi oko 50 milijardi evra, dok neke nezavisne institucije i mediji predviđaju duplo veći iznos. Tek kada bude ostvaren “dovoljan napredak” EU će razmotriti kreiranje novog odnosa s Britanijom.