Ruševine u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

MUP dostavio tužilaštvu izveštaj o slučaju “Savamala”

Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova dostavila je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izveštaj povodom svih zahteva ovog tužilaštva u vezi sa slučajem rušenja nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Agenciji “Beta” potvrđeno je u Tužilaštvu da je izveštaj dostavljen, ali nije rečeno na koje rušenje objekata se odnosi, dok je “Tanjug” saopštio da policija nije objavila detalje svog izveštaja, pošto je slučaj u predistražnoj fazi.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 2016, osobe maskirane fantomkama su bagerima porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja “Beograd na vodi”.Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih. Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli “kompletni idioti”, a posle više od mesec dana da iza rušenja stoji gradska vlast, ali od tada do danas insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni. U više navrata hiljade građana protestovalo je tražeći istinu o ovom slučaju i zahtevajući da odgovorni snose posledice. Predmet o Savamali je i nakon više od godinu dana u tužilaštvu u predistražnoj fazi, a postavlja se pitanje da li će javnost dobiti objašnjenje zbog čega taj proces toliko traje.