Skup ispred Skupštine Srbije / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Objavljene fotografije nasilnika sa skupa podrške Vučiću

Dnevni list “Danas” objavio je fotografije nasilnih događaja na mitingu SNS prilkom polaganja zakletve Aleksandra Vučića.

Na njima se vidi kako u prisustvu policije u civilu, koja uopšte ne reaguje,obezbeđenje mitinga davi i fizički nasrće na novinarku tog lista Lidiju Valtner, fotoreportera “Tanjuga” Milutina Markovića i učesnika “Protesta protiv diktature” Marka Radosavljevića. Novinarka Valtner dala je izjavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dva dana nakon što je brutalno napadnuta, redakcija “Danasa” podnela je krivične prijave protiv N. N. lica i organizatora mitinga, a Marko Radosavljević ceo slučaj je prijavio policiji i podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica. Međutim, Milutin Marković nije odgovarao na pozive “Danasa”, dok je “Tanjug” juče saopštio da je Marković povremeno volonterski radio za tu agenciju, a da u vreme incidenta nije slikao za nju. “Ovog talentovanog mladog čoveka, koji upravo upisuje studije fotografije i radi kao frilenser, što znači da nema radni ugovor sa Tanjugom, povremeno smo angažovali za snimanje, kada smo procenjivali da nemamo dovoljno fotoreportera, a on se odazivao volonterski i u uverenju da može nešto da nauči od kolega iz Tanjuga”, piše u saopštenju “Tanjuga”.

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković kazao je da postupak o celom ovom slučaju nije pokrenut, jer pritužba još nije stigla na njihovu adresu: “Mi ćemo razmotriri da li su stvoreni uslovi za vođenje postupka zaštitnika građana, a ukoliko jesu, pokrenućemo postupak prema organima uprave.”

I dok su predstavnici opozicije pozvali institucije da hitno reaguju, funkcioneri vladajuće stranke slučaj su komentarisali drugačije. Poslanik SNS Vladimir Đukanović na Tviteru je napisao: “Puna podrška za momke koji su sa skupa SNS koji je bio u skladu sa zakonom prijavljen, efikasno sklonili one koji su došli da provociraju”. A predsednik poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović na pitanje N1 da li su na fotografijama članovi obezbeđenja njegove stranke odgovorio je pitanjem: “A šta ste vi?  Tužilac? Je l’ ovo saslušanje?”.