Bakingemska palata / Foto: Pixabay.com

Tereza Mej ipak formira novu vladu

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je juče, nakon razgovora sa kraljicom, da će upravo ona formirati novu britansku vladu.

Ona je na razgovoru u Bakingemskoj palati od kraljice tražila dozvolu da formira novu manjinsku Vladu sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske. Podsetimo, njena Konzervativna partija na prevremenim parlamentarnim izborima dobila je najviše poslaničkih mesta, ali neće imati apsolutnu većinu u parlamentu. Konzervativci se, kako javlja BBC, mogu nadati da će dobiti 318 mesta, a laburisti 261, liberalni demokrati 13, dok će Škotska nacionalna partija dobiti 35 mesta. Prema ovim projekcijama, laburisti će dobiti 29 novih mesta, a konzervativci će izgubiti 13. Liberalni demokrati će dobiti novih pet, a Škotska nacionalna partija izgubiti 21 mesto.

Kako se ističe u analizama, ovo je lični poraz za Terezu Mej koja je raspisala prevremene izbore računajući na to da će osvojiti jaču većinu, što bi joj osnažilo poziciju u pregovorima o izlasku Britanije iz EU. Laburista Džeremi Korbin, koji je po ocenama analitičara vodio uspešnu kampanju, odmah je pozvao Terezu Mej da podnese ostavku.