Foto: Pixabay.com

Katalonija zakazuje referendum o nezavisnosti za 1. oktobar

Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon objavio je juče objavio da će 1. oktobra biti organizovan referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, uprkos zabrani vlade u Madridu.

Pućdemon je rekao da će u skladu sa “pravom na samoopredeljenje” Kataloncima biti postavljeno pitanje “Želite li da Katalonija bude nezavisna republika?” On još nije potpisao ukaz o referendumu koji je Ustavni sud Španije zabranio i koji će dovesti u sukob sa zakonom sve koji u njegovom organizovanju budu učestvovali. Konzervativna španska vlada Marijana Rahoja uverava da neće biti dopušteno održavanje referenduma i da će biti preduzete mere da se on spreči. “Dok sam ja predsednik vlade, to se neće desiti”, rekao je Rahoj 27. maja.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, Katalonci su podeljeni po pitanju nezavisnosti, jer je 44,3 odsto za, a 48,5 odsto protiv. Ali velika većina od 73,6 odsto podržava referendum. Ona stiže i od organizacija koje nisu za nezavisnost poput levičarske partije Katalonija za sve, sindikata, biznismena i FK “Barselona”. Inače, 2014. održan je simbolični referendum među Kataloncima na kome je glasalo 2,3 miliona ljudi od ukupno šest miliona stanovnika sa pravom glasa. Tom prilikom se šest od osam glasača izjasnilo za nezavisnost.

Portparol španske vlade Injigo Mendez de Vigo saopštio je juče da će vlada blokirati bilo kakav pokušaj daljeg procesa nezavisnosti u Kataloniji, a “na bilo kakav potez koji usledi nakon ove objave vlada će sigurno uložiti žalbu”.